ЕС ОСИГУРЯВА СРЕДСТВА НА 15 000 МЛАДЕЖИ ДА ПЪТУВАТ ИЗ ЕВРОПА

15 000 младежи ще имат възможност да опознаят Европа. Пътуванията ще се осъществяват от юли до октомври, самостоятелно или в групи до 5 души с влак. В отделни случаи се допуска пътуване с автобус, ферибот и самолет, съобщават от Европейската комисия. Всяка една държава от Европейския съюз ще получи определен брой билети за пътуване, в зависимост от населението на страната, сравнено с общото население на Общността.

За да опознаят Европа, младежите, навършили 18 години, ще трябва да отговорят на пет въпроса, свързани с Европейската година на културното наследство, с инициативите на ЕК за млади хора, както и с предстоящите догодина избори за Европейски парламент.
Кандидатите ще бъдат определени въз основа на отговорите, които са дали. Спечелилите ще могат да пътуват до 30 дни и да посетят четири места в чужбина.
Срокът за кандидатстване е до 26 юни. ЕС отделя за целта 12 млн. евро. Тази есен предстои втори кръг на кандидатстване с поне 5000 билета.
Ако Европейският парламент и Съветът на ЕС подкрепят отпускането на още 700 милиона евро, още 1,5 милиона младежи се очаква да могат да пътуват в ЕС между 2021 г. и 2027 година.