ЕС ОСИГУРЯВА СРЕДСТВА НА 15 000 МЛАДЕЖИ ДА ПЪТУВАТ ИЗ ЕВРОПА

15 000 младежи ще имат възможност да опознаят Европа. Пътуванията ще се осъществяват от юли до октомври, самостоятелно или в групи до 5 души с влак. В отделни случаи се допуска пътуване с автобус, ферибот и самолет, съобщават от Европейската комисия. Всяка една държава от Европейския съюз ще получи определен брой билети за пътуване, в зависимост от населението на страната, сравнено с общото население на Общността.

Прочети още...

КОНКУРС ЗА ТВОРЧЕСКА СТИПЕНДИЯ

Платформа АГОРА в партньорство с Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, гр. Кюстендил обявяват конкурс за ТВОРЧЕСКА СТИПЕНДИЯ.
Нарисувай, анимирай, оживи, възпей, извай, проектирай, снимай, филмирай или покажи по друг артистичен начин Кюстендил! Как бихте искали да представите града си като творец, така че да бъде запомнен с положителни емоции, както от местните хора, така и от гостите на града?

Прочети още...

3 ДНИ ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА В КЮСТЕНДИЛ

Празникът на черешата в Кюстендил тази година ще се проведе от 22 до 24 юни. Началото е с концерт на Ирина Флорин в 20.00 часа  в градинката пред община Кюстендил. В 10:00  на 23 юни започва изложба-базар на череши и черешови произведения, изложение на занаятчии и производители, както и арт-работилници за деца.

Прочети още...

ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО 1869” КЮСТЕНДИЛ НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС “БИНЬО ИВАНОВ” 2018

На 30 май в зала „Велики учители” на читалище „Братство 1869” Кюстендил бяха наградени победителите от Дванадесетото издание на Националния литературен конкурс за поезия „Биньо  Иванов” – Кюстендил 2018. Тази година журито бе в състав: Председател Димитър Христов – секретар на Съюза на българските писатели и членове - литературният критик Константин Еленков, Пламен Анакиев - поет и издател и кюстендилските поети Благой Ранов и Методи Джонев.

Прочети още...

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕСНИ, КОИТО ДА ВЛЯЗАТ В ПЪРВАТА "КНИГА НА ПЕСНИТЕ НА ЕС"

От 18 юни всички българи могат да участват в гласуване за избор на шест песни, които да представят България в първата "Книга на песните на Европейския съюз". Български певци от различни хорове, както и певци - студенти и учители от Музикалната академия и от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, номинираха 56 български песни, между които хората могат да изберат.

Прочети още...

МЛАДЕЖИ ОТ ЕС ЩЕ МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА БЕЗПЛАТНО 30-ДНЕВНО ПЪТУВАНЕ В ЕВРОПА

Това лято 15 000 млади европейци ще имат възможността да пътуват из Европа, за да опознаят богатото културно наследство на континента. Това ще се случи благодарение на нова инициатива на Европейския съюз, наречена "Открий ЕС" (DiscoverEU). Пътуванията са платени с 12 милиона евро от бюджета на ЕС. Участниците могат да пътуват в рамките на 30 дена и да посетят между една и четири чуждестранни дестинации.

Прочети още...

ОБЯВИХА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ БИНЬО ИВАНОВ 2018

Организационният комитет на Национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” – Кюстендил, 2018 има удоволствието да обяви резултатите от неговото дванадесето издание. В анонимната надпревара тази година заявиха участие 312 поети с 936 стихотворения.
Жури в състав –  Председател Димитър Христов – секретар на Съюза на българските писатели, и членове - литературният критик Константин Еленков, Пламен Анакиев - поет и издател и кюстендилските поети Благой Ранов и Методи Джонев определи следните награди:

Прочети още...